Vergroenen van (uw) tuin en buurt
De veranderingen in het klimaat leiden ertoe dat we vaker te maken krijgen met weersextremen zoals hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen. Aan de ene kant proberen we door te verduurzamen te zorgen dat er minder klimaatverandering komt, aan de andere kant nemen we maatregelen vanwege de klimaatverandering en pakken we kansen die ontstaan. Dit proces noemen we klimaatadaptatie.
U kunt zelf maatregelen nemen voor behoud van biodiversiteit, flora en fauna door uw tuin en buurt te vergroenen en te verduurzamen. En we kunnen dat samen doen. De overheid stimuleert en ondersteunt inwoners en ondernemers om maatregelen te nemen – met gratis advies en hulp, subsidies en leningen – en doet ook zelf veel om te zorgen voor een klimaatveerkrachtige en gezonde leefomgeving.
Door een paar kleine maatregelen toe te passen in de tuin, verkleint u de kans op wateroverlast tijdens regenbuien en blijft de tuin koeler in de zomer. Daarnaast trekken groene tuinen bijen en vlinders aan. Met bijvoorbeeld het planten van een boom, tegels vervangen door groen, een groendak of het opvangen van regenwater, kunt u uw tuin of buurt klimaatbestendiger maken. Zo wordt de omgeving beter voorbereid op droogte, hitte en hoosbuien. De gemeente Westerveld biedt een aantrekkelijke subsidieregeling (subsidie klimaatbestendige tuin) als stimulans voor het nemen van duurzame maatregelen die u zelf kunt doen, of laten doen door bijvoorbeeld een hovenier.
U kunt online snel en simpel een subsidieaanvraag doen. Na een eerste beoordelingscheck weet u hoeveel subsidie er gereserveerd wordt voor uw plannen en kan er gestart worden met het uitvoeren van de maatregelen. Na uitvoering stuurt u foto’s van het resultaat en kan de gemeente, na goedkeuring, de subsidie uitkeren. De subsidie is aan te vragen via: www.subsidieaanvragen.nl/Westerveld. Voor vragen over de maatregelen of het aanvragen van subsidie kunnen inwoners terecht bij de helpdesk van www.subsidieaanvragen.nl. De helpdesk is per e-mail en telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.
Tegenwoordig beginnen veel mensen pas in het voorjaar met de tuin, maar eigenlijk is de herfst een veel beter moment om te planten. De grond is dan nog lekker warm en vochtig, perfect voor nieuwe planten om goed te wortelen. Ze gaan dan in ruststand. Wanneer de lente begint gaan ze meteen groeien. Zo geniet u in het vroege voorjaar al van een mooie groene en bloeiende tuin!
Planten voor de vorst
Het najaar is en blijft het meest ideale moment om te planten. De planten gaan in rust en de bodem is nog relatief warm, wat de ontwikkeling van de wortels bevordert. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei direct beginnen. Daarnaast kent het najaar in tegenstelling tot het voorjaar zelden lange, droge periodes en ontwikkelen de maanden september en oktober zich tegenwoordig tot nazomermaanden die zich uitstekend lenen voor tuinieren. Totdat de vorst intreedt is het najaar een super seizoen om te planten. November is met name geschikt om bomen, heesters en voorjaarsbollen te planten.
Bollen en bomen actie
Wist u dat bijna alle bloembollen die in Nederland verkocht worden, gemakkelijk de winter overleven? Een bloeiende, kleurrijke tuin in het voorjaar begint met het planten van biologische bloembollen in de herfst. Een bloembol heeft niet te veel ruimte nodig, is gemakkelijk te planten en het allerleukste: in het voorjaar zijn ze de eerste plantjes waar je van kan genieten. Afgelopen jaar zijn er dankzij de bloembollenactie van Stichting Steenbreek meer dan 100.000 biologische bloembollen zijn geplant. “Dat willen we dit jaar graag weer zien,” vertelt van de Kamp.
Daarnaast is het planten van bomen in de herfst een slimme zet. Door de boom in de herfst te planten, hebben de wortels de hele winter de tijd om goed contact te maken met de grond en bij de eerste zonnestralen in het voorjaar te beginnen met groeien. Wist u dat een boom net zo veel verkoeling geeft als 10 airco’s samen? Daarnaast geven ze schaduw en zorgen ze ook goed voor de rest van uw planten. Een win-win dus. Wilt u meer weten? Of bent u benieuwd welke boom het beste bij u past? Ga naar de actiepagina op plantmee.nl.
Plant mee
Dit najaar wordt er weer aandacht gevraagd voor de campagne door middel van sociale media berichten, nieuwsberichten, tuintips, activiteiten en meer. Het doel? Zo veel mogelijk bloembollen, plantjes en bomen de grond in dit najaar. Want een bloeiende lente, plant je in de herfst! Kijk op plantmee.nl voor alle informatie.
Subsidie
Wist u dat u subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van uw tuin? Kijk op subsidieaanvragen.nl/westerveld voor informatie en voorwaarden.
Wordt Westerveld winnaar NK tegelwippen? Veel buurten en tuinen zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer door klimaatverandering. Het doel van het NK Tegelwippen is dat inwoners tegels uit hun tuinen verwijderen en dat deze worden vervangen door groen. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor meer biodiversiteit, een betere afwatering en meer verkoeling is in de zomer. Inwoners en ondernemers in Westerveld kunnen het aantal gewipte tegels doorgeven via nk-tegelwippen.nl. Hierop staat een ranglijst van gemeenten met de meest gewipte tegels. Landelijk doen er meer dan 150 gemeenten mee. Het NK Tegelwippen loopt tot en met 31 oktober 2024.
Hulp bij verduurzamen? We doen het samen!
De gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Steenwijkerland en Westerveld, de provincies Drenthe en Overijssel en waterschap Drents Overijsselse Delta werken samen rond watervraagstukken. De Regionale Adaptatie Strategie (RAS) en Uitvoeringsagenda 2022-2027 (RUA) zijn vastgesteld om de regionale gevolgen van klimaateffecten gezamenlijk aan te pakken en om bewustwording te vergroten. Het gaat bijvoorbeeld over het geven van ruimte aan water, het aanleggen van meer groen of het benutten van watervasthoudende groene daken. Dat kunnen de organisaties zelf doen en ze kunnen inwoners en ondernemers stimuleren om maatregelen te nemen. Door samenwerking wordt kennis gedeeld, kan landelijke subsidie worden aangevraagd en ontstaat er meer duidelijkheid als het gaat over richtlijnen voor nieuwbouw of renovatieplannen. Bij het opstellen van de strategie zijn LTO Noord, Natuurmilieufederatie Drenthe, Veiligheidsregio’s, GGD, WMD Drinkwater en woningcorporaties Actium en Woonconcept betrokken.
Meer informatie
Documenten m.b.t. de Regionale Adaptatie Strategie en Uitvoeringsagenda 2022-2027 zijn in te zien op www.wdodelta.nl. Via onderstaande links is meer informatie over de Regionale Adaptatie Strategie te vinden: