Oorlogsbom op Holtingerveld onschadelijk gemaakt
Op het Holtingerveld bij Havelte is even na half twaalf vanmorgen een bom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht.
De bom van 500 pond die zondag werd ontdekt, is de afgelopen dagen door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) onderzocht en zorgvuldig afgedekt. Maar liefst 300 kuub zand is op de bom gestort voordat de bom op afstand tot ontploffing kon worden gebracht.
Burgemeester Rikus Jager van Westerveld was ook bij de ontploffing aanwezig. "Met dank aan het goede werk van de EODD bleef bij het ontruimen van de bom de impact op de omgeving beperkt. Toch merk je nog wel aan de knal wat voor kracht de bom heeft. Laat dit een waarschuwing zijn voor een volgende vinder die een oorlogsbom of granaat ontdekt; graaf hem niet verder uit maar neem gelijk contact op met de gemeente. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen. De EODD is de enige organisatie die in Nederland ontplofbare oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog mag ruimen. Voor de veiligheid hebben we het gebied afgezet, geen verdere ruchtbaarheid gegeven over de locatie van de bom en zijn alleen omwonenden binnen een straal van circa 1 km nader geïnformeerd over het tijdstip van onschadelijk maken.”
Havelte in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de Duitsers een vliegveld gebouwd in het natuurgebied van het Holtingerveld waar deze bom nu is gevonden. Dit had veel impact op de omgeving. Mensen werden onder andere onder dwang te werk gesteld voor de bouw van het vliegveld. Daarom is het gebied door de geallieerden gebombardeerd waarvan veel bomkraters nog steeds getuigen. Het hunebed D53, het twee na grootste hunebed van Nederland, heeft schade opgelopen door de oorlog. De stenen zijn in de oorlog verplaatst. Na het kapot bombarderen van het vliegveld is het hunebed opnieuw in elkaar gezet. Burgemeester Jager: “Het komt met enige regelmaat voor dat er in Westerveld een bom wordt ontdekt. We gaan ervanuit dat er nog meer bommen in het gebied liggen, grote en kleine, en andere oorlogsmaterieel. Zodra de gemeente hoort over een nieuwe vondst, nemen wij adequate veiligheidsmaatregelen en schakelen we de professionals in om te ruimen. Kleinere vondsten geven wij geen reuring aan, grotere uiteraard wel”.
Foto: bom tot ontploffing gebracht op het Holtingerveld