Sociaal team

Zijn er meerdere of complexe problemen binnen uw gezin of leefsituatie, en komt u er zelf (of samen met uw partner, gezin of netwerk) niet meer uit, dan kan een procesregisseur van het Sociaal Team ondersteuning bieden.

Gecoördineerde aanpak

De procesregisseur bekijkt het geheel en onderzoekt samen met u en eventueel hulp- en dienstverleners hoe de situatie het best aangepakt kan worden. Dit noemen we een ‘gecoördineerde aanpak’. Gedurende het hele traject blijven de procesregisseurs het proces bewaken. Zij zorgen ervoor dat de juiste ondersteuning wordt ingezet, eventuele knelpunten in de ondersteuning worden opgelost en dat de juiste ondersteuning blijft doorlopen zolang het nodig is. De procesregisseur werkt binnen het vrijwillig kader en heeft als doelgroep 0 tot 100 jaar.

Een verzoek tot ondersteuning kan op de volgende manieren bij het Sociaal team terechtkomen:

  1. U kunt zich als inwoner wenden tot de gemeente met een hulpvraag. Als uit uw hulpvraag of een keukentafelgesprek blijkt dat er mogelijk sprake is van meervoudige problematiek, dan kan de procesregisseur van het Sociaal team samen met u (en eventueel betrokken hulp- en dienstverleners) onderzoeken of een gecoördineerde aanpak nodig is.
  2. Een professional vermoedt dat sprake is van ernstige of complexe meervoudige problematiek. De professional kan in dat geval de gemeente gemotiveerd vragen om onderzoek te doen naar een gecoördineerde aanpak. Een procesregisseur van het Sociaal team gaat dan onderzoeken of een gecoördineerde aanpak nodig. Dit onderzoek vindt zoveel mogelijk plaats in samenspraak met u, maar kan zo nodig ook zonder instemming van de betrokken inwoner. 

Hoe werkt het Sociaal team?

  • U meldt u aan bij de gemeente of u wordt aangemeld door betrokken hulp- en dienstverleners. 
  • Een procesregisseur van Sociaal Team onderzoekt of de situatie zich leent voor een gecoördineerde aanpak. De procesregisseur gaat informatie inwinnen om een beeld te krijgen van uw situatie en wie er al betrokken zijn.
  • U wordt op de hoogte gesteld van de uitkomst van dit onderzoek. 
  • Als een gecoördineerde aanpak in uw situatie nodig is dan worden de volgende stappen gezet:
    1. De procesregisseur organiseert een overleg met u en de betrokken hulpverleners om samen een plan te maken. In het plan staat wat u wilt bereiken en wie u daarbij gaat ondersteunen. Zonodig wordt een casusregisseur aangewezen.
    2. Vervolgens gaat de betrokken hulpverlening met u aan het werk om het plan uit te voeren.
    3. De procesregisseur volgt de voortgang van het plan van een afstand en wordt weer ingeschakeld als het plan vastloopt of als er nieuwe ontwikkelingen zijn waardoor er opnieuw overlegd moet worden en het plan moet worden bijgesteld.

Daarnaast is het Sociaal team ook altijd bereikbaar voor meedenkvragen en advies. Het Sociaal team kunt u bereiken via 14 0521 of info@gemeentewesterveld.nl.