Flexwoningen Diever

Het college van burgemeester en wethouders van Westerveld stelt de gemeenteraad voor om 20 flexwoningen te bouwen aan de Dingspil in Diever. Met deze tijdelijke woningen wil het college op korte termijn zorgen voor meer betaalbare woningen in Westerveld.

Het voorstel is om de woningen in eerste instantie 15 jaar te laten staan. Daarna wordt opnieuw een afweging gemaakt of de woningen nog nodig zijn en of ze op die plek blijven staan. De gemeenteraad besluit in december of zij de benodigde financiën beschikbaar wil stellen voor deze 20 woningen.

Gewone woonwijk

De 20 woningen moeten samen een gewone woonwijk vormen en de bewoners worden een goede afspiegeling van de samenleving. Dat betekent dat de woningen verhuurd worden aan starters, spoedzoekers, statushouders en reguliere huurders. De verhuur wordt geregeld door woningcorporatie Actium.

Veelgestelde vragen

Wat is Flexwonen?

Flexwonen betekent dat woningen in de toekomst verplaatst kunnen worden naar een andere locatie. Het is een moderne en snelle manier van bouwen.

Waarom flexwonen?

Er is een groot tekort aan woningen in Westerveld. De gemeente werkt hard aan het bouwen van nieuwe woningen, maar het bouwen van woningen, van planvorming tot daadwerkelijke bouw, duurt vaak jaren. Omdat we op korte termijn extra woningen nodig hebben, plaatsen we nu flexwoningen in Diever. Deze woningen kunnen we snel plaatsen.  Voor woningzoekenden die lastig woonruimte kunnen vinden, biedt een flexwoning een goede uitkomst.

We zien de flexwoningen als een tijdelijke oplossing: we richten ons erop dat de bewoners doorstromen naar reguliere woningen.

Hoe ziet een flexwoning eruit?

De laatste jaren is de kwaliteit van flexibele woningen enorm vooruitgegaan. Een flexwoning is een kleine, fabrieksmatig geproduceerde woning met de uitstraling van een ‘normaal’ huis dat snel en eenvoudig op een plek neergezet kan worden en dat vrij makkelijk ook weer verplaatsbaar is. We richten ons op kwaliteit en de woningen moeten in de omgeving passen. Van containerwoningen is absoluut geen sprake. 

Voor wie zijn de flexwoningen?

De flexwoningen worden verhuurd door woningcorporatie Actium. Voor inwoners die door omstandigheden lastig woonruimte kunnen vinden, bieden de flexwoningen een goede uitkomst. Denk hierbij aan starters, mensen die door sociale omstandigheden (zoals een scheiding) snel een woning nodig hebben, statushouders en mensen van de reguliere wachtlijst van Actium. 

Wat is een statushouder? En zijn deze woningen ook beschikbaar voor statushouders?

Een statushouder is een inwoner van Nederland die een verblijfsvergunning heeft gekregen. Een statushouder maakt dus deel uit van de Nederlandse samenleving. Wanneer iemand een verblijfsvergunning heeft gekregen, wordt iemand een regulier woningzoekende. Voor deze doelgroep zijn deze woningen beschikbaar. Voor mensen zonder status, zoals asielzoekers, zijn deze woningen niet beschikbaar.

Waarom bouwen de gemeente Westerveld en Actium op deze plek?

Deze locatie is in eigendom van de gemeente, waardoor we snel aan de slag kunnen. Bij de locatiekeuze is rekening gehouden met verschillende factoren, zoals bereikbaarheid, de nabijheid van voorzieningen en de woonbehoefte van potentiële huurders.

Hoe lang staan de flexwoningen op de locatie?

Met deze tijdelijke woningen wil het college op korte termijn zorgen voor meer betaalbare woningen in Westerveld. Het voorstel is om de woningen in eerste instantie 15 jaar te laten staan. Daarna wordt opnieuw een afweging gemaakt of de woningen nog nodig zijn en of ze op die plek blijven staan.

Om hoeveel woningen gaat het?

Het gaat om 20 woningen.

Wanneer staan de woningen er?

Het doel van de gemeente is om op deze locatie woningen te realiseren voor oplevering halverwege 2025.

Wordt er rekening gehouden met de regels die gelden voor het bouwen nabij een molen? 

Ja, het project zal volledig voldoen aan de regels die gelden voor het bouwen nabij een molen (molenbiotoop). De gemeente is hierover in contact met de molenaars. 

Hoe ga je bij flexwonen rekening houden met allerlei voorschriften voor wat betreft de stijl?

De woningen dienen passend te zijn bij de omgeving en worden stedenbouwkundig getoetst. Deze toets vindt plaats bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Hoeveel parkeerplaatsen komen er?

Per woning reserveren we 0,7 parkeerplaats. In de overige beschikbare ruimte reserveren we, voor de zekerheid, 0,3. We verwachten dat toekomstige bewoners niet allemaal een auto bezitten. Is dit wel het geval, dan kunnen we alsnog opschalen naar 1 parkeerplaats per woning. Parkeren vindt allemaal plaats op het beoogde terrein, gelegen nabij de woningen.

Hoe ziet het traject er de komende maanden uit?

Na de inloopavond van 2 december 2024 wordt het plan voor 20 flexwoningen in Diever op 10 december in de gemeenteraad besproken. Op 17 december besluit de gemeenteraad of zij geld beschikbaar willen stellen voor de bouw van 20 flexwoningen. 

Als de gemeenteraad geld beschikbaar stelt, maakt woningcorporatie Actium eerst een schetsplan voor de flexwoningen. Als de gemeente akkoord is met dit schetsplan zal Actium een tijdelijke omgevingsvergunning voor de flexwoningen aanvragen. De gemeente neemt vervolgens een besluit over deze aanvraag. 

     

Kan ik (na de inloopavond van 2 december) nog meepraten over dit plan?

We vinden het belangrijk dat u als omwonende uw wensen en opmerkingen met ons kunt delen. Een schetsplan van de flexwoningen is op een volgende informatieavond in te zien. Omwonenden kunnen hierover hun mening geven. We zullen alle wensen en opmerkingen meenemen bij het besluit over de vergunning.