Starterslening
Wilt u voor het eerst een woning kopen? Als u een bepaalde woning op het oog heeft, kunt u uw bank of hypotheekadviseur de hoogte van een hypotheek en de daarbij behorende maandelijkse lasten laten berekenen. Is het berekende bedrag te laag om de woning te kopen dan kunt u het tekort mogelijk via een starterslening oplossen. Het maximale bedrag dat u kunt lenen via de starterslening is 10% van het aankoopbedrag van uw woning, waarbij dit aankoopbedrag niet hoger mag zijn dan 80% van de jaarlijks vastgestelde NHG-grens. In 2025 is de NHG-grens € 450.000. Het maximale leenbedrag voor 2025 komt daarmee uit op € 36.000. Let op: Houdt u rekening met de jaarlijkse wijziging van de NHG-grens. Het maximale leenbedrag wijzigt daarmee ook jaarlijks mee.
De gemeente Westerveld wil starters op de koopwoningmarkt een steuntje in de rug bieden met de starterslening. Deze lening overbrugt het verschil tussen datgene wat u maximaal kunt lenen onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voorwaarden en de aankoopprijs van de woning.
Aan alle voorwaarden moet voldaan zijn om in aanmerking te komen voor de starterslening:
- U moet een sociale binding met de gemeente Westerveld hebben.
- Sociale binding: u woont minimaal één jaar in de gemeente Westerveld (inwonend of in een zelfstandige huurwoning) of één van uw ouders woont in de gemeente Westerveld en u studeert of gaat naar school buiten de gemeente en gaat zich binnen een jaar na afronding van de studie opnieuw in de gemeente vestigen. Voordat u uw studie begon, heeft u minimaal één jaar in de gemeente gewoond.
- De starterslening is van toepassing op bestaande koopwoningen en nieuwbouwkoopwoningen in de gemeente Westerveld.
- De koopwoning (aankoopsom of aanneemsom) kost maximaal
80% van de jaarlijks vastgestelde NHG-grens. - U kan maximaal 10% van de aankoopsom of aanneemsom via de starterslening bijlenen.
- Als sprake is van een nieuwbouwkoopwoning mag er geen sprake zijn van stapeling van de Starterslening en een korting op de gemeentelijke grondprijs, tenzij sprake is van een aangetoonde en vastgestelde CPO-constructie specifiek voor starters.
- U moet de woning waarvoor een starterslening wordt verstrekt zelf gaan bewonen.
U kunt de verordening van Westerveld ook raadplegen via officielebekendmakingen.nl.
Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u contact opnemen met de gemeente om de starterslening aan te vragen. Dit kan door een email te sturen aan info@gemeentewesterveld.nl met daarin uw naam, adres en het adres van de aan te kopen (nieuwbouw)woning. Wij beoordelen dan of u voldoet aan de voorwaarden. Als u voldoet, dan sturen wij u een op naam gestelde toewijzingsbrief toe.
Heeft u een toewijzingsbrief Starterslening van de gemeente ontvangen? Dan ziet u hieronder de vervolgstappen:
- U kunt online op de website van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) een aanvraag indienen waar u de toewijzingsbrief van de gemeente aan toevoegt. SVn behandelt en verstrekt de startersleningen. Op basis van de ingevulde stukken beoordeelt SVn of u een starterslening kunt krijgen en de hoogte daarvan. De gemeente krijgt van deze beoordeling een afschrift.
- SVn brengt bij een positieve krediettoets een offerte uit die voldoet aan de voorwaarden uit de toewijzingsbrief van de gemeente.
- U stuurt vervolgens een kopie van deze Svn-offerte naar de hypotheekverstrekker.
- Als u de offerte accepteert en aan de voorwaarden voldoet, stuurt het SVn de stukken door naar de notaris en ontvangt u van het SVn bericht over de verdere afwikkeling van de lening.
De starterslening bestaat uit twee delen:
- Een leningdeel dat annuïtair wordt afgelost: de starterslening;
- Een leningdeel dat oploopt: de combinatielening.
Voor beide delen heeft u de eerste drie jaar geen maandlasten.
De aflossing van uw starterslening ‘betaalt’ u de eerste drie jaar met de combinatielening. De combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op. Na deze periode van drie jaar betaalt u (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat u de volledige rente en/of aflossing betaalt, lost u op zowel de starterslening als de combinatielening af.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van SVn.nl.