Woningbouw door inbreiden in Westerveld beperkt mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders van Westerveld brengt mogelijkheden voor inbreiding in Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder in beeld. Daardoor ontstaat een beeld van geschikte locaties voor kleinschalige woningbouw in deze dorpen. Dat blijkt uit een inventarisatie van lege plekken in de gemeente.

De lege plekken worden genoemd in het Krasse Kernen-rapport (2021) als suggestie voor het toevoegen van extra woningen. Wethouder Renate Masselink, verantwoordelijk voor wonen, geeft aan dat deze lege plekken niet altijd echt leeg zijn: ‘In het Krasse Kernen-rapport zijn ook lege plekken benoemd die wel gebruikt worden. Bijvoorbeeld als parkje, speelplaats, of  een bijzondere doorkijk op een es of een dorp. Veel lege plekken zijn juist door hun relatieve leegheid erg waardevol voor het dorp en woningen bouwen is daar dan ook geen optie. Dat neemt niet weg dat een aantal plekken wel kansen biedt voor woningbouw. De inventarisatie hebben we vastgelegd in een afwegingskader.’

 

De lege plekken die kansrijk zijn voor woningbouw zijn bijna allemaal in particulier eigendom. Of het echt tot woningbouw komt op deze plekken is dus afhankelijk van de eigenaren. Als de eigenaren de locatie willen ontwikkelen, dan denkt de gemeente graag mee over een passende invulling. Het college heeft naast het afwegingskader ook beleidsregels voor inbreiding vastgesteld. Deze beleidsregels zijn van toepassing op lege plekken in alle dorpskernen van Westerveld.

Maatregel uit de Woonvisie

In het coalitieakkoord staat een duidelijke ambitie voor woningbouw: 1000 nieuwe woningen voor 2030. De Woonvisie geeft invulling aan deze ambitie met allerlei maatregelen en suggesties naar mogelijkheden voor woningbouw. Het nu vastgestelde afwegingskader voor inbreiding en bijbehorende beleidsregel zijn de uitwerking van een van deze suggesties.

De volledige beleidsregel vindt u in het Gemeenteblad van Westerveld