Gemeente Westerveld verruimt mogelijkheden woningsplitsing

Het college van B&W van de gemeente Westerveld heeft nieuwe beleidsregels voor woningsplitsing vastgesteld. Door een bestaande woning te splitsen in 2 of meer woningen, komt er meer woonruimte in Westerveld bij.

Stimuleren woningsplitsing vergroot woningaanbod 

In de gemeente Westerveld staan relatief veel grote en dus duurdere koopwoningen. Er is grote vraag naar nieuwe woningen in Westerveld die aansluiten bij de behoefte aan kleinere, betaalbare en levensloopbestendige woningen. Een van de manieren om deze extra woningen te realiseren, is door het splitsen van bestaande woningen te stimuleren. Het nieuwe versoepelde splitsingsbeleid is een van de maatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Woonvisie en geldt voor zowel woningsplitsingen in het buitengebied als in de bebouwde kom.  

Woningen van minimaal 60m2 mogelijk  

Wethouder Renate Masselink: “Eigenaren van grote boerderijpanden in het buitengebied van  Westerveld hadden al de mogelijkheid om hun pand te splitsen naar twee of drie woningen. Met het nieuwe beleid zijn de regels verruimd, waardoor naast boerderijpanden nu ook woningen en andere hoofdgebouwen met woonbestemming kunnen worden gesplitst. Daardoor wordt de creatie van meerdere (kleinere) woningen van minimaal 60m2 mogelijk. We verwachten en hopen met dit beleid inwoners te stimuleren hun woning te splitsen en zo meer woningen te creëren.” In de beleidsregels zijn voorwaarden opgenomen over onder meer de woninggrootte, erfinrichting en het aantal parkeerplaatsen. 

Drenthe stimuleert splitsen van woningen met subsidie 

De provincie Drenthe wil woonplannen voor 2025 versnellen en zoekt naar extra ruimte om de woningnood op te lossen samen met gemeenten, woningcorporaties, bedrijven en particulieren. De provincie vindt dat het splitsen van woningen potentie heeft, met name bij woningen op het platteland, in de mantelzorg en bij huisvesting van jongeren. Om initiatiefnemers te stimuleren, onderzoekt de provincie de mogelijkheden om voor woningsplitsing een subsidie van circa 5.000 tot 10.000 euro per woning beschikbaar te stellen, meldde www.drenthe.langzultuwonen.nl daarover. Het effect moet zijn dat er voor iedere inwoner van Drenthe een goede match is. Voor ouderen die langer thuis willen wonen, voor jongeren die graag in hun gemeente willen blijven wonen en alles daartussenin. Zo houden we steden en dorpen leefbaar en blijft er voldoende basis voor winkels en overige voorzieningen. 
 

puzzle-pieces-2648214_1280