Gemeente Westerveld presenteert sluitende meerjarenbegroting
Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting voor 2025 vastgesteld. Daarin laat gemeente Westerveld tot en met 2028 een positief resultaat zien, doordat de gemeenteraad en het college al in het voorjaar hebben nagedacht over een Plan B.
De speerpunten uit de begroting zijn als volgt:
- De bouw van een nieuwe brandweerkazerne in Havelte en plannen voor de kazerne in Vledder;
- Extra onderhoud aan fietspaden die in een slechte staat verkeren en aan bermen en groen;
- Een integraal huisvestingsplan voor onderwijs;
- Een woonzorgvisie, waarin we de opgaven op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg in beeld brengen;
- De planvorming voor de bouw van 1.000 nieuwe woningen, waarvan voor 200 woningen de schop de grond in kan.
Weinig vet op de botten
Op een totale begroting van bijna 67 miljoen is er weinig marge. Doordat de septembercirculaire (een vertaling van de Miljoenennota) met jaarlijks 300.000 euro positief uitviel, kan Westerveld tóch een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Aanvankelijk toonden 2027 en 2028 ondanks het in werking stellen van Plan B een klein tekort, maar die gaten worden dankzij de septembercirculaire toch gedicht.
Dit budget kan worden ingezet voor nieuwe ontwikkelingen zoals de Startnotitie visie Vledder, Dorpsvisie Darp, Visie maatschappelijk vastgoed, Visie vrijetijdseconomie, de ontwikkelingen bij wonen en het Integraal Huisvestingsplan onderwijs. Als het budget voor deze ontwikkelingen wordt ingezet, betekent het dat er geen ruimte is voor ander nieuw beleid.
Beroep op het Rijk
Daarom doet wethouder Jacob Boonstra andermaal een beroep op het Rijk: ‘Ik ben ontzettend blij en trots dat we nu met de inzet van Plan B een sluitende meerjarenbegroting kunnen presenteren, dat is op dit moment geen gegeven in Nederland. Onze begroting valt al jaren positief uit, maar het is marginaal. We krijgen tegenwoordig minder geld van het Rijk voor dezelfde taken; de uitkering van het Rijk gaat structureel zakken met 3 miljoen per jaar, van 46 miljoen naar 43 miljoen. Als het Rijk geen “knaken bij de taken” voegt, krijgen we het als gemeenten moeilijk en kunnen we geen nieuw beleid maken. Dat signaal hebben we met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Vereniging Drentse Gemeenten ook afgegeven.’
Vaststelling door de raad
Op 5 november zal de begroting in de gemeenteraad komen. De raadsvergadering is live te volgen via westerveld.bestuurlijkeinformatie.nl