Kwartaaloverzicht wonen december 2024

In de gemeente Westerveld is veel behoefte aan (nieuwe) woningen. Daarom hebben we de ambitie om tot 2030 1000 nieuwe woningen te realiseren. Daar werken we op veel verschillende manieren aan, bijvoorbeeld met nieuw beleid en met concrete woningbouwprojecten. In dit kwartaaloverzicht blikken we terug op wat we in de afgelopen maanden hebben gedaan om deze ambitie waar te maken.

Woningbouw in Vledderveen

De gemeente en Toeck Ontwikkelaars hebben een overeenkomst getekend voor de verkoop van 3.145 m2 grond in Vledderveen. Op het voormalige voetbalveld aan de Jodenweg in Vledderveen is ruimte voor elf nieuwe woningen. 

Wethouder Renate Masselink, verantwoordelijk voor wonen, kan door de verkoop verder met de ambitie van de coalitie om voor 2030 1000 nieuwe woningen te realiseren: ‘Met de verkoop maken we elf nieuwe woningen mogelijk in deze mooie kern. Deze woningen zijn een aanvulling op de tien kavels die in 2022 al zijn uitgegeven in Vledderveen. Hiermee bouwen we gestaag verder aan de woningen die hard nodig zijn voor onze inwoners.’

De verkoop is in oktober begonnen en alle woningen zijn inmiddels toegewezen aan inschrijvers. Meer informatie over de woningen is te vinden op Wonen in Vledderveen.

Woningbouw in Vledder Noord

In Vledder Noord spelen op dit moment twee woningbouwprojecten: de bouw van 12 sociale huurwoningen en de bouw van 17 koopwoningen.

Sociale huurwoningen

Woningcorporatie Actium wil in Vledder, naast Woonzorgcentrum de Borgstee 12 levensloopbestendige sociale huurwoningen bouwen. De woningen zijn geschikt voor mensen die langer zelfstandig willen wonen, ook als ze later meer zorg nodig hebben. Het plan is in samenwerking met Dorpsbelang Vledder tot stand gekomen. Ook zorginstelling NNCZ is betrokken.

Koopwoningen

In het noorden van Vledder willen we 17 koopwoningen bouwen. Op 13 november organiseerde de gemeente een inloopbijeenkomst over dit plan. Er was veel belangstelling met ongeveer 65 bezoekers. Zij konden informatie ophalen aan de tafels over respectievelijk de stedenbouwkundige opzet, de civieltechnische aspecten en de procedures. Daarvan werd dankbaar gebruik gemaakt. En natuurlijk werden er ook andere vragen gesteld zoals wanneer de bouw begint, of er ook woningen komen met een slaapkamer op de begane vloer en op welke wijze de waterhuishouding geregeld wordt. 

De bezoekers waren goed te spreken over de stedenbouwkundige opzet en over het feit dat er woningen voor verschillende doelgroepen en prijscategorieën komen. Niet onvermeld mag blijven dat ook de Werkgroep Wonen van Dorpsbelang Vledder vertegenwoordigd was en over een tafel beschikte. Veel dorpsbewoners gingen dan ook even buurten bij de Werkgroep Wonen. 

De komende maanden werken we aan de procedures en in overleg met de Werkgroep Wonen van Dorpsbelang Vledder moet duidelijk worden op welke manier deze woningen ontwikkeld worden en door welke partij(en).

Voorkeursrecht in Havelte, Diever en Dwingeloo

De gemeente heeft besloten een voorkeursrecht te vestigen op een aantal percelen in Havelte, Diever en Dwingeloo om de kansen voor woningbouw te vergroten op locaties die grenzen aan huidige woonwijken.  

De gemeente wil dat er woningen in Westerveld worden gebouwd die goed aansluiten op de huidige en toekomstige behoefte aan extra woningen. Een voorkeursrecht geeft de gemeente het eerste recht van koop (voor een marktconforme prijs) op een stuk grond als de eigenaar van plan is het te verkopen. Hiermee krijgt de gemeente meer regie op ontwikkelingsplannen en wordt grondspeculatie voorkomen. Voorkeursrecht betekent overigens niet dat de grondeigenaar zijn grond moet verkopen. 

Het college heeft voorkeursrechtbeschikkingen afgegeven voor de volgende percelen:   

  • Agrarische percelen die aansluiten op de huidige woningbouwlocatie Valderse III waar 100 woningen, deels sociale huurwoningen, worden gebouwd.
  • Agrarische percelen in Kalteren die aansluiten op de woonwijk Kalterbroeken. 
  • Meerkamp-West-percelen die aansluiten op de woonwijk de Meerkamp in Havelte.

Meer weten? Bekijk ook 'Voorkeursrecht op kansrijke percelen voor woningbouw'.

Woonzorgvisie zorgt ervoor dat wonen, welzijn en zorg op elkaar zijn afgestemd

De gemeente heeft een visie op wonen, welzijn en zorg voor 2030 vastgesteld. Samen met betrokken partners gaan we nu een uitvoeringsprogramma maken. 

Wethouders Renate Masselink (wonen) en Jacob Boonstra (zorg) trekken samen op in deze visie. Renate Masselink: ‘Er is een tekort aan woningen in Nederland en in Westerveld. Daar komt bij dat in de gemeente Westerveld relatief veel ouderen wonen, waarbij de verwachting is dat deze groep ook de komende jaren nog groeit. Het is daarom belangrijk dat we nu alvast nadenken over de typen woningen die we nodig hebben, zodat deze inwoners in passende woningen zo gezond mogelijk oud kunnen worden in onze gemeente.’

Jacob Boonstra benadrukt deze noodzaak ook vanuit zorg: ‘We willen onze inwoners een fijn thuis bieden en dat is meer dan alleen een dak boven het hoofd. Met name ouderen en anderen met een hulp- of ondersteuningsvraag hebben de juiste zorg; sociale binding en ontmoeting; en voorzieningen, zoals winkels en een huisarts in de buurt nodig. Op die manier kunnen zij goed meedoen in onze gemeenschap. Met deze visie zorgen we dat de bouw van woningen en de behoefte aan zorg goed op elkaar zijn afgestemd.’ 

Meer weten? Lees het nieuwsbericht 'Woonzorgvisie Westerveld vastgesteld door college van B&W'.

Woningbouw door inbreiden in Westerveld beperkt mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft mogelijkheden voor inbreiding in Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder in beeld gebracht. Daardoor ontstaat een overzicht van locaties voor kleinschalige woningbouw in deze dorpen. Dat blijkt uit een inventarisatie van lege plekken in de gemeente.

De lege plekken worden genoemd in het Krasse Kernen-rapport (2021) als suggestie voor het toevoegen van extra woningen. Wethouder Renate Masselink geeft aan dat deze lege plekken niet altijd echt leeg zijn: ‘In het Krasse Kernen-rapport zijn ook lege plekken benoemd die wel gebruikt worden. Bijvoorbeeld als parkje, speelplaats, of een bijzondere doorkijk op een es of dorp. Veel lege plekken zijn juist door hun relatieve leegheid erg waardevol voor het dorp en woningbouw is daar dan ook geen optie. Dat neemt niet weg dat een aantal plekken wel kansen biedt voor woningbouw.’ Voor het beoordelen van lege plekken heeft het college een afwegingskader vastgesteld.

De lege plekken die kansrijk zijn voor woningbouw zijn bijna allemaal in particulier eigendom. Of het echt tot woningbouw komt op deze plekken is dus afhankelijk van de eigenaren. Als de eigenaren de locatie willen ontwikkelen, dan denkt de gemeente graag mee hoe dit mogelijk is.

Bouwen in linten in Westerveld beperkt mogelijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleid vastgesteld om bouwen in de linten in het buitengebied mogelijk te maken. Hierdoor wordt het in bepaalde gevallen mogelijk om op onbebouwde, agrarische percelen tussen bestaande lintbebouwing in het buitengebied extra woningen te bouwen. De gemeente verwacht dat het om ongeveer 20 percelen gaat waar deze vorm van bouwen mogelijk is.

We spreken van lintbebouwing als er meerdere woningen aan een weg of een vaart dichtbij elkaar zijn gebouwd en er op die manier een lint aan bebouwing aanwezig is. 

Lees meer over de voorwaarden.